Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Πάρκινγκ στην Άρτα: Μια πραγματική Γκουέρνικα.

Πολλές φωτογραφίες έχουμε στην διάθεσή μας για την συντήρηση του πτωχού τούτου blog, αλλά λίγες προσφέρουν την αισθητική της υψηλής τέχνης, όπου η Γεωμετρία των θεμάτων μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με τον συμβολισμό που αυτά αποπνέουν. Μια τέτοια φωτογραφία που μας έκανε την τιμή να μας στείλει αγανακτισμένος φίλος, είναι και η ακόλουθη.

Παρατηρήστε λοιπόν. Προσέξτε την υπέρτατη αρμονία των παρκαρισμένων οχημάτων και πόσο ιδανικά εκπροσωπεί την συμπαντική ισορροπία. Φίλε που μου έστειλες την φωτογραφία, πινέλο είχες, όχι φωτογραφική μηχανή!

Όμως προσέξτε και τον βαθύ συμβολισμό. Εδώ πρόκειται για μια μικρογραφία της εξαίσιας Αρτινής πραγματικότητας. Παρατηρήστε κατ' αρχάς το σημείο παρκαρίσματος, το οποίο είναι η στάση των αστικών λεωφορείων. Στη συνέχεια παρατηρήστε το κόκκινο όχημα, παρκαρισμένο όχι απλά στη στάση, αλλά έξω στον δρόμο. Το κόκκινο, συμβολίζει την αντίδραση στο σύστημα, στις γραμμές του κατεστημένου, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, τις γραμμές του αστικού.

Στη συνέχεια, βλέπουμε την παρέμβαση των media. Πανταχού παρόντες, οι εκπρόσωποι των τοπικών τηλεοπτικών μέσων, δεν χάνουν ποτέ χρόνο με το συμβατικό παρκάρισμα. Ίσως κάποιοι πουν ότι παρακωλύουν την κίνηση, όμως η ενημέρωση δε μπορεί να περιμένει. Και τους ευχαριστούμε και αυτούς για τα δυναμικά και καυστικά ρεπορτάζ τους. Χαλάλι το κυκλοφοριακό που προκαλείτε.

Φυσικά, μια νότα μελαγχολίας τιτιβίζει στα μυαλά μας, καθώς βλέπουμε την Ρολς Ρόυς από πίσω, σε μια γωνία που θα έκανε τον Πυθαγόρα να το ρίξει στην Μεθαδόνη. Εδώ η συγκίνησή μας για τον Αμερικάνο μετανάστη που γκύρισε στο Ελλάντα για να περάσει τα τελευταία years της ζωής του, μας κάνει να ξεχνούμε το παράδοξο του παρκαρίσματος. Άξιος.

Όπως είπα, ένα έργο τέχνης.

4 σχόλια:

 1. Aρτα!![κλαπ κλαπ κλαπ]Αρτα[κλαπ κλαπ κλαπ]!!!!
  Ναι η φωτογραφία αυτή είναι έργο τέχνης,με πολλά ''μαθήματα''για την Αρτνιά συμπιριφουρά!!![χαχα!].
  Α.Είναι δυνατόν να έχω εγω που ήρθα από Αμέρικα,μικρότερο των 4άρων μέτρο αυτοκίνητο??!!
  Β.Είναι δυνατόν να με γράψουν οι μπάτσοι όταν δουν την Rolls!!Tον μπροστινό,ίσως,που δεν πάρκαρε λίγο πιο μπροστά για να χωράω!!!
  Γ.Κάλιο αμαξάρα για μπαίνω στο μάτι του γείτονα ή της γκόμενας,παρά ένας ''τίπτις''!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. να τι θα εκθέσουμε στην πινακοθήκη....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φίλε μου ντρέπομαι που σου το λέω, αλλά μόλις σήμερα έμαθα για την ύπαρξή σου. Πολύ καλός, μπράβο!!! Τόλμησα να αναδημοσιεύσω την Γκουέρνικά σου, χωρίς να σε ρωτήσω (αναφέροντας βέβαια την πηγή). Καλή συνέχεια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή